Montfoort

 • Rayon

  Zuidwest

 • Voorzitter

  mw. W.A.J. Kosterman

 • Leden

  dhr. R.A. Beeuwkes
  dhr. J. Kamphuis
  dhr. P.C.J.R. Tesser
  dhr. A. Tom (Mooisticht)

 • Burgerlid inzake monumenten

  dhr. P. Groen

De gemeente Montfoort wordt gevormd door twee historische kernen: het dorp Linschoten (beschermd dorpsgezicht) en de stad Montfoort. Beide kernen liggen in een open weidegebied, kenmerkend voor het Groene Hart. In het buitengebied bevinden zich meerdere boerderijlinten.

Het landgoed Linschoten, met zijn fraaie hoofdhuis en de verschillende monumentale boerderijen, neemt in de gemeente een bijzondere plaats in. Het landgoed is gesitueerd langs het riviertje de Linschoten, dat ook een bepalende rol speelt in de historische dorpskern van Linschoten. Deze kern valt op door de vele met name kleinschalige historische pandjes gesitueerd aan smalle straatjes. Aan de oostzijde is de kern de laatste decennia uitgebreid met een nieuwbouwwijk.

Hoewel de stadskern Montfoort geen beschermd stadsgezicht is, heeft het alle karakteristieken van een middeleeuwse Hollandse stad. Kenmerkend zijn de Commanderije, de St. Janskerk , het Oude Stadhuis met poort, direct gesitueerd langs de Hollandse IJssel, en de restanten van het kasteelterrein, met name het poortgebouw. De aanwezigheid aan de zuidzijde van een relatief fors deel van de oorspronkelijke stadsmuur met daarop een weer werkende korenmolen, is opvallend te noemen.

Voordat de Rijksweg A12 in de jaren ‘30 werd aangelegd vormde de provinciale weg tussen De Meern en Gouda, over de Meerndijk, Heeswijk, langs Montfoort, Willeskop en Oudewater landelijk de belangrijkste autoverbinding tussen Utrecht en Rotterdam/Den Haag. Mede als gevolg daarvan werd de zuidelijke stadssingel direct ten zuiden van restanten van de stadsmuur en het voormalige kasteel van Montfoort, gedeeltelijk gedempt en als doorgaande weg ingericht. In de loop der tijd vestigden zich langs dit lint een diversiteit aan bedrijven. Het beeld langs de betreffende provinciale weg wordt nog steeds mede daardoor bepaald.

Zowel aan de zuidkant als aan de noordoostzijde van Montfoort zijn in de tweede helft van de vorige eeuw nieuwbouwwijken ontstaan.

Agenda commissievergadering

Plannen van de gemeente Montfoort worden behandeld in de vergadering van de commissie Zuidwest. De commissie vergadert eenmaal in de twee weken op woensdagochtend in het Stadshuis van Nieuwegein.

Agenda Commissievergaderingen

Overzicht gemeenten

Neem contact met ons op

Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 09.00-16.30 uur. Mailen kan altijd!